Yerba mate- moc zdrowia i witalności

Tradycja picia yerba mate wywodzi się z Ameryki Łacińskiej, gdzie już w starożytności uprawiano i darzono wielkim szacunkiem ostrokrzew paragwajski, z którego liści przyrządza się ten napój. Współcześnie, dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym oraz walorom smakowym, yerba jest znana i ceniona na całym świecie.

Jakie są właściwości yerba mate?

Napój ten ma wiele, potwierdzonych badaniami naukowymi, pozytywnych oddziaływań na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Jej sekretna moc tkwi w tym, że zawiera wiele witamin, mikroelementów, aminokwasów, a także polifenole, czyli inaczej antyoksydanty. Oprócz tego ma w swoim składzie zdrową dawkę kofeiny, która delikatnie pobudza do działania, nie wywołując przy tym niekorzystnych skutków ubocznych, dzięki temu jest stosowana dla poprawy koncentracji i skupienia.

Ten rodzaj herbaty, jeśli jest regularnie i odpowiednio stosowany, może przyczynić się do obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu, zmniejsza też ryzyko wystąpienia chorób serca oraz obniża apetyt, dzięki czemu pomaga w walce z otyłością i nadwagą. A to tylko część z jej niezwykłych właściwości, jeśli chcecie poznać ich więcej polecamy tekst https://zielonytarg.pl/9-wlasciwosci-yerba-mate-o-ktorych-musisz-wiedziec.html.

W jaki sposób przyrządzić napój?

W przypadku tego napoju liczy się nie tylko jakość suszu, ale również odpowiedni sposób parzenia i podawania. Yerba może być przyrządzana w dowolnym naczyniu, może to być na przykład nasz ulubiony kubek, ale szczególnie poleca się picie z tykwy lub matero, co dodaje napojowi prawdziwie paragwajskiego stylu. Przydatna od samego początku może za to okazać się tak zwana bombilla, która jest formą słomki z siteczkiem, chroniącym spożywającego napój przed wypiciem fusów.

Co do zasady, do wybranego naczynia wsypujemy od 1/3 do 1/2 objętości suszu ( im więcej wsypiemy, tym bardziej pobudzający efekt uzyskamy), tworzymy kopczyk, a następnie wkładamy naszą bombillę, tak by dotykała brzegu naczynia. Całość zalewamy ciepłą lub zimną wodą, ważne tylko by nie była gorętszą niż 80 stopni. Pamiętajmy też o tym, że susz możemy zalewać wielokrotnie, aż do całkowitej utraty jego smaku.

Gdzie nabyć dobrą mieszankę do sporządzenia naparu?

Gdy chcemy zakupić dobry susz do sporządzania yerba mate, najlepiej udać się do zaufanej herbaciarni lub wybrać sprawdzony sklep online. Przed zakupem zawsze czytajmy opinie na temat danego sklepu i nie dajmy się skusić podejrzanie niskimi cenami, zwłaszcza jeśli zakupu dokonujemy po raz pierwszy.

Na początek warto też rozważyć zakup mieszanek smakowych, które nie mają tak charakterystycznego gorzkiego smaku, mogącego zniechęcić do spożywania tego niezwykłego trunku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here