W końcu to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dobry pomysł na śniadanie może łączyć prostotę wykonania z pyszną kompozycją smaków i atrakcyjnym wyglądem. Bez względu na to, czy po prostu tęsknisz za zmianą śniadaniowej rutyny, czy chcesz zaserwować coś ekstra swoim najbliższym, poznaj kilka naszych inspiracji. Znajdzie się tu coś zarówno dla prawdziwych łasuchów, jak i zwolenników konkretnych, wytrawnych smaków!
Słodkie pomysły na śniadanie
Pyszną alternatywą dla naleśników są racuchy i serniczki. Pomysł na śniadanie z drożdżowymi racuchami umili niejeden pochmurny poranek. Sekretem udanych placuszków są odpowiednio kwaśne jabłka. Sprawdzą się Ligole lub Delicates. Jeśli wolisz naprawdę kwaśne smaki, to sięgnij po Antonówki. Jak zachować puszystość ciasta? Starte jabłka wyłóż na wyrośnięte ciasto i nie mieszaj! Racuchy dobrze jest smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu, ponieważ mniej go wchłoną i się nie spalą.
Spośród słodkich śniadaniowych przepisów urzekły nas ekspresowe serniczki (ich przygotowanie zajmuje ok. 10 min). Potrzebujesz jedynie: masy twarogowej, mąki, jajek, cukru, cukru wanilinowego Winiary i wiórek kokosowych. Połączenie delikatnego serowego i kokosowego smaku od razu wprawia w dobry nastrój.
Wytrawne pomysły na śniadanie
Nic dziwnego, że przepisy z awokado cieszą się taką popularnością! Sprawdza się ono jako dodatek do kanapek i sałatek, możemy serwować je w formie past czy nawet faszerować. O jego zaletach można by pisać bez końca. Czy wiesz, jak wybrać dobre awokado? Często owoce w sklepowych koszach wyglądają dorodnie, ale po przekrojeniu są zepsute, pełne twardych włókien lub niesmaczne. W takim stanie nie mają nawet szansy na dojrzenie. W Polsce zazwyczaj możemy kupić dwie odmiany awokado:
- Hass – z fioletowo-czarną skórką;
- Fuerte – z zieloną skórką.
Fuerte powinno mieć skórkę bez ciemnych plam. Skórka odmiany Hass natomiast ciemnieje wraz z dojrzewaniem owocu. Zielone awokado Hass ma więc szansę na piękne dojrzewanie w naszym domu. Oprócz koloru, warto zwrócić uwagę na twardość. Awokado powinno być delikatnie sprężyste. Te twarde jak kamień nie zawsze miękną. Jeśli owoc jest bardzo miękki, purchawkowaty, a palce się zapadają – lepiej zrezygnować z zakupu.
Najlepsze pasty z awokado
To bardzo wygodny składnik, dlatego przepisy z awokado na pasty do kanapek cieszą się dużą popularnością. Nawet w awaryjnych sytuacjach, gdy nie masz blendera, możesz rozgnieść owoc widelcem. Aby rozpocząć dzień z najsmaczniejszymi pastami z awokado, proponujemy takie kompozycje:
- natka pietruszki, cytryna, Majonez delikatny WINIARY, serek kremowy, ostra papryka;
- jajko, czosnek lub cebula, majonez dekoracyjny, sok z cytryny;
- jajko, twaróg, majonez dekoracyjny, pieprz czosnkowy.
Wykorzystując proste przepisy z awokado, mamy szansę zrealizować niejeden wyjątkowy pomysł na śniadanie. Zdecydowanie warto zacząć dzień od apetycznych połączeń smakowych, które wprawią nas w dobry nastrój nie tylko za sprawą smaku czy aromatu, ale także apetycznego podania!