Jeśli w tym roku po raz pierwszy urządzasz święta u siebie, a nie masz wprawy przygotowywaniu bożonarodzeniowych potraw, nie przejmuj się. Tradycyjne świąteczne dania z reguły opierają się na prostych przepisach.
Aromatu wielu spośród nich dodaje intensywny sos grzybowy. Na świątecznych stołach często pojawiają się także krokiety. Dziś prezentujemy dwa patenty, dzięki którym twoje przygotowania do świąt z pewnością przebiegną znacznie sprawniej, a goście zachwycą się smakiem serwowanych potraw.
Jak przygotować idealne naleśniki do świątecznych krokietów?
Krokiety zaliczają się do polskich bożonarodzeniowych kulinarnych klasyków. Najważniejszy element tego dania stanowi ciasto. Po jego przyrządzaniu pozostałe czynności pójdą już z górki. Przepis na naleśniki do krokietów tak naprawdę nie różni się niczym od tradycyjnych naleśników. Oto składniki, które będą ci potrzebne do jego realizacji:
- 600 g mąki
- 400 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 4 jajka szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jedyna różnica polega na tym, że do wytrawnych krokietów przyda się ciasto wzbogacone odrobiną pieprzu. Bardzo istotna jest obecność wody gazowanej, dzięki której naleśniki stanów się pulchne, a krokiety będą wprost rozpływać się w ustach. W razie potrzeby możesz bez problemu podwoić ilość składników, pamiętając, by zachować odpowiednie proporcje.
W pierwszej kolejności wbij do miski jajka, a następnie je roztrzep. Teraz do naczynia możesz wlać mleko i wodę, a także wsypać przyprawy. Całość należy dokładnie zmiksować i dopiero potem dodać przesianą mąkę i zmiksować ciasto raz jeszcze na jednolitą masę, która powinna być stosunkowo rzadka. Wybierz odpowiednią grubość naleśników, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni. Farsz powinno się umieszczać w ich wnętrzu dopiero po wystudzeniu.
Sprawdzony patent na sos grzybowy
Jeśli nie wiesz, jak się robi sos grzybowy, który zachwyci swoim smakiem i aromatem twoich gości, skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. Do jego przyrządzenia będą ci potrzebne następujące składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 kostka dobrego bulionu grzybowego
- pół szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- pieprz i sól do smaku
Z dobrym bulionem grzybowym, takim jak aromatyczny Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, przygotowanie sosu będzie równie mało skomplikowane jak lista składników. Do dzieła! Grzyby należy w pierwszej kolejności namoczyć, a następnie ugotować i pokroić w paski lub kostkę. Pamiętaj, by nie wylewać wody, która pozostanie po gotowaniu grzybów.
Gdy będą się one studzić, obierz cebulę, posiekaj w kostkę, a następnie delikatnie zeszklij na maśle. W tym momencie na patelni umieść także grzyby i podsmaż oprószone mąką. Wodę z grzybów oraz śmietanę dodaj do pozostałych składników, uważając, by śmietana się nie zwarzyła. Teraz wystarczy jeszcze kostka bulionu, przyprawy i chwila gotowania, po której twój sos będzie gotowy do podania!