Grupa krwi a dieta
fot. Pixabay.com

Dieta zgodna z grupą krwi cieszy się dużą popularnością od kilkunastu lat. Według jej twórcy i pomysłodawcy, Petera d’Adamo, to od grupy krwi zależy, w jakie produkty powinien być bogaty nasz jadłospis, ponieważ to grupa krwi decyduje o tym, jak są przyswajalne przez nasz organizm poszczególne pokarmy. 

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/dieta-zgodna-z-grupa-krwi/

Dlaczego grupa krwi może mieć wpływ na sposób odżywiania?

Według wspomnianego we wstępie Petera d’Adamo, jeśli spożywamy produkty, które zawierają lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, doprowadza to do procesu zlepiania się krwinek czerwonych. To z kolei ma wpływ na funkcjonowanie całego układu krwionośnego oraz procesów metabolicznych. D’Adamo twierdzi, że właśnie z tego powodu nasz organizm niektóre produkty przyswaja lepiej, inne gorzej, a pozostałych w ogóle nie toleruje. Choć swoje teorie opublikował w 1996 roku do dziś nie opracowano żadnych naukowych dowodów, które miałyby poświadczyć zasadność stosowania tej diety.

Dieta zgodna z grupą krwi – co jeść?

Grupa krwi A

Jej posiadaczom d’Adamo przypisuje cechy rolników i zachęca do rezygnacji z mięsa, produktów przetworzonych czy cukrów prostych. Powinna ona być zbliżona do diety wegetariańskiej. Jego zdaniem osoby z grupą A łatwo trawią warzywa i węglowodany złożone, gorzej zaś radzą sobie z białkiem i tłuszczami odzwierzęcymi. Spożywanie mięsa i produktów odzwierzęcych prowadzi je do kłopotów z odpornością, podatnością na nowotwory, atakami lęku. Dlatego w ich diecie powinny znaleźć się przede wszystkim tofu, orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznika, oliwa z oliwek, jarmuż, szpinak, zielona herbata czy imbir.

Grupa krwi B

Osoby z tą grupą krwi d’Adamo określa jako typ nomadyczny. Według niego szczególnie powinny unikać produktów spowalniających metabolizm jak kukurydza, pszenica, kasza gryczana, soczewica, pomidory oraz mięso z kurczaka. Drób zwiększa u osób z grupą krwi B ryzyko udaru mózgu oraz znacznie obniża odporność. Natomiast jadłospis powinien być bogaty w zielone warzywa, jajka, nabiał, jagnięcinę, baraninę czy królika.

Grupa krwi 0

W tej grupie powinno dominować białko. Przede wszystkim mięso, ryby, warzywa, owoce, oliwa z oliwek oraz regularne ćwiczenia aerobowe to przepis na zachowanie dobrego zdrowia. Niewskazane zaś są rośliny strączkowe, kukurydza, pszenica, fasola, nabiał, kawa.

Grupa krwi AB

W tym przypadku przepisem na sukces jest zbilansowanie diet z grupy A i grupy B, połączone z unikaniem alkoholu, kofeiny, wędlin, pokarmów przetworzonych.

Zobacz też: http://www.med-online.pl/jakie-sa-rodzaje-terapii-psychologicznych-i-kto-moze-z-nich-skorzystac/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here