Kategorie kosmetyków:

PROWANSJA

Mydło z olejkiem Arganowym

olejek arganowy mDrzewo arganowe jest krzewiastą, stale zieloną rośliną, występującą tylko w półpustynnych rejonach Maroka. Drzewo arganowe żyje od 125 do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki.  W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się olej arganowy. Do otrzymania 1 litra oleju arganowego potrzebne jest  ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 7 drzew!

Historia Berberów, rdzennej ludności terenów Maroka, jest nieodłącznie związana z drzewem arganowym, określanym przez tubylców, jako drzewo życia, które dając pożywienie, pozwala przeżyć w pustynnym klimacie. Najcenniejszym bogactwem drzewa arganowego był od wieków olej, wykorzystywany przede wszystkim jako pożywienie, a następnie w celach pielęgnacyjnych.

Tłoczony na zimnoimno, nierafinowany olej arganowy, jest nazywany płynnym złotem Afryki i zaliczany jest do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.

Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, oraz dodatkowo związków fenolowych. Dzięki przeciwutleniaczom  olej arganopwy chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi. Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu naskórny, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz łagodzenie procesów zapalnych. Olej arganowy wspomaga również regulację pracy gruczołów łojowych.

Kosmetyki z olejkiem arganowym oraz sam olejek  polecane są głównie do pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, cery suchej i odwodnionej wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej oraz skóry podrażnionej i zniszczonej np. działaniem słońca.

Olej arganowy polecany jest również w pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci.

Olejek szybko wchłania się w skórę. Obecność kwasu oleinowego sprzyja głębokiemu odżywianiu skóry.

Zakres cen  od:  do: Sortuj według: Ilość wyników na stronie: 
WyczyśćZaawansowane
Zamówienia można składać również telefonicznie lub faksem po numerem telefonu +48 667 25 37, telefonicznie i przez SMS na numer: 666 366 202
UWAGA! Wykorzystywanie nazwy oraz loga bez zgody właściciela może mieć konsekwencje prawne. Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej kopiowanie zdjęć i opisów jest niezgodne z prawem. Zdjęcia i opisy są własnością firmy MorzeUrody i nie wyrażamy zgody na ich kopiowanie. Kopiowanie opisów i zdjęć będzie egzekwowane zgodnie z Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170.

cms_ikony_platnosci

© 2010 Morze Urody. Wszelkie prawa zastrzeżone do góry InfoSerwis - oprogramowanie sklepu internetowego